Az első magyarországi közösségi hitelelező

2016. augusztus 04. 12:10 - D.Z.P.

noba.jpg

Hazánk első közösségi hitelezésre épülő startupját 2009-ben indította az egykori IWIW alapító Petrovics Péter és társa, Szabó Károly banki szakember. Jelen cikkünk a NOBA felemelkedéséről, működési elvéről és megszűnésének okairól fog szólni.

A NOBA modell:

A működés lényege hasonlóan több P2P hitelezési modellhez, ha valakinek pénzre van szüksége, vállalkozás indításhoz/fejlesztéshez vagy egyéni céljai megvalósításához , beregisztrál az oldalra, meghívja a barátait, akik vagy össze dobják az igényelt összeget más felhasználókkal együtt, vagy kezességet vállalnak a visszafizetésre. Abban az esetben, ha teljesült a kért összeg igénylése, az felvevő előre meghatározott részletekben visszafizeti a hitelt.

 

Igényelhető összeg: 100.000- 3.000.000 forint

Futamidő: max 36 hónap

Kamat: 0%

Bevételi forrás: a baráti kölcsönök után 2 százalékos kezelési díjat kérnek a hitelfelvevőjétől

A Probléma

Az modell legnagyobb problémájának a hazai szabályozás merevsége bizonyult, ami végül az oldal vesztét is eredményezte.

A PSZÁF 2009-es álláspontja szerint ugyanis a hatályos magyar szabályok nem teszik lehetővé, hogy egy magánszemély kamatra adjon kölcsönt: ha ezt egy évben egynél többször teszi meg, az már üzletszerű tevékenységnek minősül, amihez engedély kell. Így tehát a hitelezőknek kamat nélkül kell felajánlaniuk a pénzüket.

Az alapítók a kezdetektől aktív tárgyalásban voltak a felügyelettel és a szabályozó hatósággal, abban bíztak, hogy sikerült az általános álláspontot megváltoztatni, erre azonban nem került sor.

Ne feledjük el, hogy 2010 környékét írunk, amikor a pénzügyi válság jelei már érezhetően jelen vannak Magyarországon is, ráadásul amelynek legfőbb okát egyértelműen a felelőtlen hitelezési folyamatokra vezethetőek vissza. Nyílván nem a közösségi hitelezés döntötte be a bankrendszert, de nehezen elképzelhető, hogy bármely hitelezési szabály lazításának olyan simán adtak volna zöld utat ebben az időben, amit végül nem is tettek meg.

Az alapítók a következően vélekedtek erről:

 „A hazai szabályozást, amely szerint magánszemély nem adhat hitelt kamatra, nagyon merevnek tartjuk, ez lefojtja a piacot. Pedig éppen a személyes kölcsön előnye, hogy azok a rendszerből fakadó kockázatok, amelyek a hitelválságnál felmerültek, itt nem léteznek. És a kamatra adott személyes kölcsön társadalmi veszélyességét sem látjuk, ugyanakkor növelné a szolidaritást. Kamatra szükség van ahhoz, hogy a hitelező ne veszítsen többet, mintha banki folyószámlán lenne a pénz„ (HVG)

 

petrovics_szabo.jpg

Szabó Károly és Petrovics Péter (fotó: HVG)

A kamat nélküli működési modell, egy csökkentet üzemmódot eredményezett, ami végül oda vezetett, hogy másfél év munka és több tízmillió forint saját befektetés után, egy hitelszerződést sikerült megkötni az oldalon keresztül, bár a regisztrált tagok száma 2500 felett volt.

Az alapítók megpróbáltak nyitni a közösségek irányába, ami egy új szolgáltatás bevezetését hozta magával, a közösségi célú projektek finanszírozását, de ez sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A szabályozás maradt, az oldal végül befejezte a működését, ezáltal az ország mind idáig saját közösségi hitelező oldal nélkül maradt.

Ha lesz rá lehetőség és elérhetőség, felveszem a kapcsolatot az alapítók valamelyikével, és amennyiben hajlanak rá, egy interjú keretében megkérdezem, hogy ők hogyan élték meg belülről a projektet, mit tennének másképp, mit gondolnak a mostani P2P piacról.

Aki tud esetleg elérhetőséget hozzájuk, szívesen fogadom.

Szólj hozzá!
Címkék: noba p2p platform

A bejegyzés trackback címe:

https://kozossegihitel.blog.hu/api/trackback/id/tr828944272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása