A közösségi hitelezés alapjai

2016. augusztus 02. 08:00 - D.Z.P.

avagy, mi is az a P2P

Az első bejegyzésben röviden bemutatom a közösségi vagy személyközi hitelezés, angolul peer-to-peer (P2P) lending fogalmát és folyamatát. A következő cikkekben mélyebben is boncoljuk majd a témát, a háttér információktól, egészen a hitelezés gyakorlati bemutatásáig, de kezdésnek jöjjön most egy kis áttekintés.

 

P2P

A peer,angol szó, jelentése egyenrangú fél. A P2P kifejezéssel leggyakrabban informatikai konteksztusban találkozhatunk, leginkább hálózatokhoz köthetően. Egy információ megosztáson alapuló hálózat alapvetően 2 módon működhet:

  • Központosítva, mely esetében központokat létrehozva történik az irányítás
  • Egyenrangú felek között bonyolítva, ahol a végpontok és felhasználók egy csatornán lépnek kapcsolatba egymással (P2P)

Aki, valaha is hallott a torrentezésről, vagy próbált már skype-on keresztül hívást bonyolítani, az használt már P2P elgondoláson alapuló rendszert. A technológia már az internet születésekor is jelen volt, de a szélessávú kapcsolatok elterjedésével tudott csak igazán teret hódítani. Lényege, hogy a tartalom nem egy központi szerverre kerül feltöltésre, és válik elérhetővé, hanem közvetlen egymás adatait érik el a felhasználók.

 

A P2P hitelezés (P2P lending)

Legegyszerűbben úgy lehetne definiálni, hogy olyan pénzügyi tranzakciók megnevezése, ahol a hagyományos pénzintézetek kihagyásával, az ő közvetítésük nélkül, egyenrangú felek között közvetlenül történik a pénz mozgása, vagyis a hitelezés és a kölcsönfelvételi tevékenység, tehát peer to peer.

Szereplői:

A hitelezők olyan magánszemélyek, akik rendelkeznek befekteti való tőkével, hajlandóak magasabb kockázatot vállalni a betéti kamatoknál magasabb hozamért cserébe, és nem utolsósorban nyitottak az új pénzügyi megoldások irányába. A magasabb profit mellett lehetőségük és alkalmuk lehet emberek álmait, céljait finanszírozni, legyen az egy induló vállalkozás árukészlete, vagy egy dizájn tanfolyam.

Az igénylők a legtöbb esetben olyan emberek, akik valamiért kiszorulnak a hagyományos banki finanszírozás keretei közül. Ennek legjellemzőbb okai általában a túl kicsit hitelösszeg, túl magas kamat, vagy a túl hosszú és körülményes igénylési procedúra.

A P2P hitelezési platformok olyan (fintech startup) cégek, akik a hagyományos, drága és sokszor problémás banki folyamatokra kínálnak egy alternatív megoldást. A befektetőknek lehetőséget biztosítanak nagyobb hozam elérésére, az igénylőknek megoldást mutatnak (átmeneti) pénzügyi problémáik rendezésére. A rendszer fenntartása lényegesen olcsóbb és hatékonyabb, mint a fiókos megvalósítás esetében. 
p2p_process.jpg

A közösségi hitelezés legfőbb jellemzői:

  • Minden folyamat online bonyolódik
  • Forprofit alapon működik a hagyományos banki hitelezéshez hasonlóan, a hitelt felvevő kamatot fizet a kölcsönzőnek
  • Semmilyen kapcsolat vagy előzetes ismeretre nincs szükség a felek között
  • A közvetítő szerepet az oldal/plattform üzemeltetője látja el, ő határozza meg a szabályokat, költségeket
  • A hitelezők megválaszthatják, hogy kinek, mekkora összegben kívánnak folyósítani

2005-ben, az Egyesül Királyságban alapított Zopa névre keresztelt kezdeményezés volt, ami a világon elsőként kínált P2P alapokra épülő hitelezést. 2006-tól már az USA-ban is megjelentek az úttörők az ágazatban, elsőként a Prosper, majd a Lending Club, amelyet számos versenytárs követett. A 2010-es évektől szinte az összes kontinensen elérhetővé vált valamilyen P2P rendszerre támaszkodó közösségi hitelezési megoldás. Azóta is folyamatosak az iparágba való fejlesztések és befektetések, a PwC előrejelzései alapján 2025 a közösségi kölcsön piac meghaladhatja a 150 milliárd dollárt.

 

A P2P hitelezésre épülő szolgáltatók legfőbb jellemzői:

  • olyan online befektetésre alkalmas felületet üzemeltetnek és fejlesztenek, ahol a hitelfelvevők bemutathatják hitelcéljukat, fejlesztési ötleteiket és ezzel hitelezőket/befektetőket ösztönözhetnek finanszírozásra
  • lehetőséget biztosít a befektetőknek, hogy egyéni döntéseik, stratégiájuk alapján hiteligényeket finanszírozhassanak kamatért cserébe
  • egyedi hitelezési modellt határoznak meg, árakkal, folyamatokkal,
  • ellenőrzik a hitelfelvevők személyi azonosságát, bankszámláját, munkavállalói státuszát, jövedelmét, kiszűrik a hamis felhasználókat
  • a hitelezőktől érkező pénzt továbbítják az igénylők felé, intézik a törlesztéseket, ütemezést, kalkulációt
  • ügyfélkapcsolati rendszert tartanak fenn, behajtási tevékenységet folytatnak (szükség esetén)
  • jogi és adózási feladatokat látnak el, biztosítják a rendszer törvényes működését
  • marketingtevékenységgel új hitelezőket és hitelfelvevőket vonzanak a rendszerbe

 

Látható, hogy egy viszonylag új, de gyorsan növekvő pénzügyi megoldásról beszélünk, ami képes lehet gyorsabban, hatékonyabban, olcsóbban kielégíteni az igényeket és összehozni a keresletet a kínálattal. Ez lesz a továbbiakban is a központi témája a blognak, megpróbáljuk körbejárni a lehető legtöbb oldalról, legizgalmasabb megközelítésből. Maradjatok velünk! :)


4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kozossegihitel.blog.hu/api/trackback/id/tr958927618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PTOmega 2016.08.07. 08:47:06

Sziasztok!
Mivel én is nagyon kezdő vagyok, egy igencsak minimális összeggel próbálkozom a BTCjam nevű oldalon, ezért én is csak kérdzeni tudok.
1. Van-e értelme figyelni, hogy ki, mire kéri a pénzt? Elvégre mindenki azt ír, amit akar. (Persze itt az első két (A, B) besorolású hitelfelvevőkre gondolok elsősorban)
2. Ha én csaló lennék, valószínűleg felvennék pár kisebb hitelt, hogy "megalapozzam a hírnevem" és ha elértem a jobb besorolást, akkor meg tudnék lépni egy nagyobb összeggel. Tehát itt is az a kérdés, hogy van-e értelme figyelni, hogy ki, milyen besorolással rendelkezik? Biztos, hogy jobb egy kisebb kamattal, de magasabb besorolásal rendelkező embernek adni?
3. Tud-e valaki megoldást arra, hogy az itthoni bankszámla kimaradjon a dologból, de lehessen "rendes" pénzzel kezdeni, nem csak btc-vel?

D.Z.P. 2016.08.08. 08:49:47

@PTOmega: Szia, köszi a hozzászólást, üdv a blogon! Egy poszt keretében körbejárjuk a témát hamarosan, hiszen a bizalom/biztonság elég fontos tényezője a modellnek, illetve tervben van több P2P platform kitekintő is.

nnnmiki 2016.08.20. 14:14:56

Üdv...
Jók a cikkek, várom a folytatást... :)
Tudtok esetleg olyan oldalt ahol a paypal elfogadott?

Tímárné Éva 2018.09.03. 20:22:01

Sziasztok! Nagyon új vagyok igazából a célom az lenne, hogy hitelt szeretnék , csak nem igazán értem hogy működik! ☹️Vagy nem is itt kellene írnom! Infót kérek!
süti beállítások módosítása